3 Mac dalam sejarah

Salam buat semua...Moga dalam inayah-Nya selalu.. Bersalah rasanya kerana sudah jarang-jarang meng'update' laman lihat, fikir, amal ni. Tidak adil rasanya memberi alasan kesibukan kerana sememangnya tanggungjawab manusia lebih banyak daripada masa yang kita ada, tetapi Allah tidak memberikan masa untuk kita sia-siakan, jadi atas kita untuk mengurus masa dengan bijaksana.

By the way...Tahukah anda apa yang berlaku semalam...3 Mac?? Nak tahu....    ....   ....

Terimalah sedikit perkongsian daripada saya untuk post kali ini. Tetapi kemaafan dipohon kerana artikel ini saya hanya copy and paste daripada insan lain. Apapun, moga menjadi saham atas tiket ilmu yang bermanfaat di akhirat nanti, insya Allah.

Sama-samalah hayati dan renung-renungkan.....


RASA SEDIH DAN INGIN MENANGIS BILA MELIHAT GAMBAR INI..
Gambar ini adalah Gambar Khalifah terakhir kita Sultan Abdul Hamed II meninggalkan istana atas arahan Presiden Turki pertama Mustafa Kamal Atartuk pada 3 Mac 1922.

Memperingati 90 tahun sejarah hitam SISTEM PEMERINTAHAN ISLAM.
KEMBALIKAN PEMERINTAHAN KHALIFAH!!!!!

Khalifah terakhir Sultan Abdul Hamed II meninggalkan istana atas arahan Presiden Turki pertama Mustafa Kamal Atartuk pada 3 Mac 1922.

Hari ini 3hb Mac 2012 adalah bertepatan dengan 90 tahun sejarah hitam bagi umat Islam di seluruh dunia.

Dengan sokongan dan kekuatan dari British dan Zionis, Mustafa Kamal Atarturk telah mengumumkan penghapusan Khilafah dan pemisahan agama Islam daripada negara tepat pada pagi 3 Mac 1924.

Kamal telah memerintah supaya Khalifah terakhir, Sultan Abdul Majid II supaya meninggalkan Turki sebelum subuh pada hari yang sama. Polis dan tentera dikerah berhimpun di istana Khalifah dan memaksa Khalifah memasuki kereta dan seterusnya membawanya ke Switzerland.

Atartuk kemudiannya telah mengumpulkan semua waris Khalifah dan mengusir mereka keluar daripada Turki. Kesemua aktiviti keagamaan dimansuhkan, semua sekolah agama ditukar kepada sekolah sekular, mahkamah Islam dimansuhkan, azan diluangkan dalam bahasa Turki dan undang-undang sekular dilaksanakan sepenuhnya.

Akhirnya impian British dan Zionis untuk meruntuhkan Khilafah Uthmaniyah sebagai Daulah Islam yang terakhir telah tercapai, melalui tangan anak didik mereka iaitu Mustafa Kamal laknatullah.

Setelah jatuhnya khilafah, maka satu demi satu wilayah umat Islam jatuh ke tangan musuh termasuklah bumi Palestin yang diidam-idamkan oleh Zionis dan pihak barat.

Kini, telah 90 tahun umat Islam kehilangan tempat berpaut untuk naungan dan pimpinan khalifah.

Bagaimana keadaan umat Islam kini di Palestin, Iraq, Libya, Syria, Kashmir, Pattani, Selatan Filipina dan negara-negara yang lain di seluruh dunia termasuk di negara tercinta Malaysia.

Rata-rata umat Islam hidup terkontang-kanting tanpa pimpinan dan hala-tuju perjuangan walau pun jumlah meraka kini telah melebihi seperempat daripada penduduk dunia (1.7 bilion daripada total 7 bilion).

Persoalannya : Apakah sumbangan kita ke arah mengembalikan kedaulatan dan kepimpinan Islam yang sangat diperlukan oleh umat dan dunia antarabangsa pada ketika ini?


Moga bermanfaat buat semua...Fikir-fikirkanlah...Sampai bilakah kita ingin terus hidup dalam jerat Barat? Sehingga Islam sebagai ad-din terpaksa diabaikan. Sama-samalah kita berusaha disamping terus berdoa moga khilafah islamiyah berjaya dibentuk kembali... Di tangan siapakah itu?? Tangan siapa lagi kalau bukan tangan anda semua!!! Takbir.....
Wallahu a'lam.

1 comments:

insya Allah akak..tapi kadang-kadang sukar juga untuk terus dalam perjuangan ini kerana diri ini tidaklah sekuat mana...

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...