Kuih Tepung Bunga

     Salam buat pembaca blog Lihat, Fikir, Amal...Semoga antum sentiasa di bawah panji rahmat Ilahi hendaknya...Tadi ana tolong mak buat sejenis kuih tradisional iaitu 'tepung bunga'...Mak cakap pasti anak-anak mak tak pernah makan kuih ni. Menurut mak, orang-orang dulu kebiasaannya buat kuih ni sebagai hantaran perkahwinan. Abah pula cakap di kampungnya biasanya orang-orang dulu akan hidangkan kuih ni untuk sambutan maulidur Rasul, berzanji dan majlis-majlis yang sewaktu dengannya...

     Jadi, sukalah untuk ana berkongsi resepi kuih tepung bunga khas buat pembaca blog ni...Selamat mencuba...

Bahan-bahan yang diperlukan ialah :
  • Tepung pulut, gula, garam halus, air dan telur.
Cara-cara penyediaan :
  1. Masukkan tepung pulut, sedikit gula, garam halus dan air ke dalam bekas.
  2. Gaul dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Cubitkan sedikit doh itu dan bentukkannya sehingga menjadi bentuk bulat yang leper. Buat sampai doh habis dibentuk.
  4. Panaskan minyak dalam kuali.
  5. Pukul telur dalam bekas yang lain dan celupkan satu persatu bentuk bulat leper tadi  ke dalam telur yang telah dipukul.
  6. Setelah minyak panas, masukkan celupan kuih bersama telur tadi ke dalam kuali satu persatu.
  7. Goreng sehingga kekuning-kuningan. Pastikan api yang digunakan sederhana besar.
  8. Toskan kuih yang sudah masak dan hidangkan di atas pinggan.
  9. Sebelum makan, taburkan sedikit gula ke atas kuih tepung bunga itu tadi.
p/s : Sukatan untuk bahan-bahan tu boleh agak-agak je...


Inilah kuih tepung bunga yang disiapkan oleh ana dan keluarga...tapi dah masuk ke dalam perut.. Cubalah kuih yang simple dan sedap ni ye!!

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...