Gubahan JiwaAku membuka peti mesej di ruangan muka buku. Eh, ada lelaki hantar mesej la.


Assalamualikum,
secara terus terang.
sy sedang mencari calon.untuk melengkapi agama sy dan memlihara iman di zaman yg semakin rapuh ini..sy baru buat fb ni khas utk itu.ingin taaruf dengan saudari sekiranya berkeinginan yg sama.
jazakillah


Ya Allah! Siapa yang hantar mesej ini? Siapa ***** ni? Bukan rakan FB aku. Tetapi, macam mana dia boleh menghantar mesej yang itu kepadaku? Macam mana dia boleh kenal aku? Adakah wanita lain pun mendapat mesej sebegini daripadanya?


Bermacam-macam persoalan timbul di benak fikiranku. Tanpa aku sedari, rupa-rupanya hatiku gembira tatkala mendapat mesej itu. Aku rasa dihargai. Meskipun cuma mesej yang seakan-akan 'melamar' aku sebagai suri dalam hidup *****.


Eh! Cop....Cop! Jangan leka. Aku tak boleh terpedaya dengan mesej itu. Memang nampak seolah-olah ***** seorang yang sangat alim. Yelah, mana tidaknya, sanggup dia membuka akaun FB untuk mencari calon isteri demi menyelamatkan diri di zaman yang mencabar ini.

Tetapi....

Aku langsung tak kenal lelaki ini. Entah benar atau tidak dia ingin menjadikan aku isterinya. Aku masih muda, masih di takuk ilmu. Entah-entah dia sahaja ingin menguji muslimah sepertiku. Ah, tak usah dipedulikan lelaki yang bernama ***** itu. 

Tetapi, perlukah aku membalas mesej itu? Tidak timbul fitnah kah nanti? Walaupun niatku hanya untuk menasihati tindakannya itu. Tetapi salah kah tindakannya itu??

......................

.................

.............

Nantikan kesudahan Gubahan Jiwa dalam post yang akan datang.
Wallahu a'lam...

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...