Membaca dan Berfikir


Sambil-sambil "window shopping" dinding facebook, tengok-tengok "jualan percuma" ilmu dan perkongsian bacaan rakan-rakan, saya terbaca status beberapa sahabat berkenaan membaca dan berfikir. Baca punya baca, memang terkesan dan terkena batang hidung sendiri.

Tahap membaca mahasiswa sekarang di peringkat yang mana?
Kualiti bacaan mahasiswa macam mana?
Masa lapang diiisi tak dengan membaca?

Banyak lagi persoalan-persoalan dan jentikan tulus ini memuhasabahkan diri saya. Saya sejujurnya pun belum mencapai tahap membaca yang baik. Buku penuh di rak dan atas meja, tapi bacanya kurang. Bahan bacaan ilmiah di laman-laman web dan isu-isu semasa di laman berita pun kurang dijenguk. Alahai!!

Semua orang tahu kepentingan membaca. Tidak dinafikan. Tetapi tahukah membaca sangat berkait rapat dengan budaya berfikir. Fikir, fikir, fikir. Banyak cetusan sang pemikir akan pemikiran dan ideanya. Digarap dan diolah daripada proses membaca menghasilkan satu pandangan dan kefahaman yang jelas.

Teringat kata-kata seorang ustaz, orang yang TAHU ini hanya menyalin dan memuntahkan kembali apa yang dibaca, dilihat dan didengarinya. Tetapi orang yang FAHAM ini, daripada pembacaannya, dia boleh mengolah kembali isi dan kandungannya atas apa yang dia rasa, yang dia fikir, bukan semata-mata berdasarkan pandangan penulis sebenar.

Kalam Allah banyak menyebut tentang berfikir. "Afala tatafakkaruun". Dalam fikir ini banyak lebihnya namun perlu ada batasnya. Allah mengurniakan akal untuk berfikir tetapi jangan sampai berfikir itu melebihi sunnatullah. Berfikirlah atas kuasa iman dan berpandukan Al-Quran dan As-Sunnah sehebat pemikir salafussoleh dahulu kala.

Saya yang masih terlalu sedikit membaca dan berfikir tergerak untuk menulis cebisan tulisan ini sebagai dorongan untuk diri saya di samping mengajak teman-teman untuk sama-sama membudayakan amalan membaca dan berfikir. Susah!!! Ya...memang susah pada permulaannya tetapi andai dibiasakan menjadi amalan, in sha Allah akan dimudahkan Tuhan, ameen.

Jom sama-sama ke arah generasi ulul albab, membaca dan berfikir.
Moga Allah redha :)

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...