Menyumbang Melalui Penulisan

Manusia pada hari ini sudah ramai yang mula berjinak-jinak dengan dunia penulisan, apatah lagi makin hari makin banyak medium yang muncul ibarat cendawan yang tumbuh selepas hujan. Lihat sahajalah lambakan blog, wordpress, laman web ditambah dengan medium mudah akses seperti facebook, twitter dan lain-lain menggairahkan lagi manusia menyampaikan sesuatu melalui penulisan. Sebenarnya dunia penulisan ini sudah lama, sejak zaman dahulu kala lagi. Penulisan dijadikan satu alat penyebaran dan penyimpanan ilmu, sekaligus dirujuk sehingga ke hari ini.

Manusia bebas menulis apa sahaja seperti mana manusia bebas berfikir. Berfikir pula walaupun bebas, tapi masih perlu diikat tali kebebasan itu pada Al-Quran dan As-Sunnah. Agar fikirnya membawa zikir kepada Tuhan. Begitu juga penulisan, sebebas-bebasnya mengkritik, berhujah dan menyampaikan pandangan, idea dan komentar, namun perlu juga disertakan adab-adabnya, cantik lagi besertakan dalil dan bukti yang kukuh supaya sampai kepada tujuan penulisannya.

Apabila menyebut soal tujuan penulisan, manusia juga berbeza tentang perihal ini. Ada yang menulis sebagai bentuk luahan hatinya, sekadar mengisi masa lapang, sebagai jawab balas isu, sebagai perkongsian ilmiah, sebagai satu artikel untuk diterbit dan dibukukan, sebagai rujukan masa mendatang dan pelbagai lagi tujuan dan hadaf yang berbeza. Begitu juga isinya, ada yang minat menulis coretan peribadi, masalah fiqh, isu semasa, politik, ekonomi, kesihatan, artikel berat, artikel ringan dan lain-lain. 

Kita lihat tujuan, cara dan gaya penulisan, isi penulisan, subjek dan objek penulisan semuanya berbeza. Itulah kepelbagaian dalam penulisan. Walaupun seseorang itu bidang pelajarannya sama dengan yang lain, latar belakang hidup hampir sama, tetapi tetap berbeza hasil sesebuah penulisan itu. Sudah pasti ada perbezaan, mustahil ianya akan sama kerana berbeza cara berfikir, berbeza sudut pandang sesuatu perkara, dan berbeza juga bahan bacaan yang dibaca.

Disebabkan terlalu banyak perbezaan dalam ruang lingkup penulisan, apatah lagi skop yang lebih luas seperti pemikiran, bahan bacaan dan sebagainya, saya merasakan manusia perlu mempunyai satu nilai yang sama iaitu menerima dan menghormati kepelbagaian itu. Nilai hormat-menghormati. Walaupun sesuatu bahan penulisan itu dilihat tidak kena dengan cara pandang kita, kita perlu hormat dan andai perlu dibaiki atau ditambah baik, tegurlah dan berbincanglah dengan cara yang baik agar masing-masing dapat memperbetul mana-mana yang kurang sempurna, dan melangkah menjadi penulis dan pembaca yang baik.

Biarlah kita berbeza, tetapi kita masih mempunyai persamaan, iaitu kita berkongsi minat dan satu wasilah yang sama, iaitu penulisan kerana saya yakin dan percaya, semua yang terjun ke dunia ini tidak lain dan tidak bukan adalah untuk berkongsi apa yang dia fikirkan dan menyemai sesuatu yang boleh diambil manfaat oleh pembaca. Perbezaan ini perlu supaya manusia lebih bercambah genre bahan bacaan, luas skop pemikirannya, tidak tertumpu kepada perkara yang dimininati sahaja dan menjadi satu cetusan untuk berfikir dan mengkaji sudut perbezaan tersebut.

Bagi saya, penulisan ini mampu menjadi satu bentuk sumbangan yang baik kepada manusia lain jika kena cara dan gayanya. Sebaik-baik manusia ialah yang bermanfaat untuk manusia yang lain. Oleh sebab itu, artikel saya kali ini juga harapnya menjadi satu bentuk sumbangan buat para pembaca dan mencetuskan semangat dan rasa untuk menulis dan menyumbang. Walau siapa pun kita, di mana pun bidang kita, teruskanlah memberi kebaikan dan manfaat kepada orang lain. Bagi yang mampu memberi idea, teruskanlah, bagi yang suka menulis, teruskanlah, bagi yang bekerja, teruskanlah. Terus, terus dan terus istiqamah. Moga Allah redha akan semua nilai dan kerja buat kita.


Sebuah buku yang ditulis oleh pensyarah saya semasa kursus bahasa ke Jordan, Ustazah Siti Fatimah Salleh yang diterbitkan oleh Darul Nafais di Jordan. "Keuzuran Khusus bagi Wanita dan Hukumnya dalam Ibadat". Beliau merupakan lepasan Ijazah Sarjana Muda dan Master Fiqh Universiti Mu'tah. Satu bentuk sumbangan penulisan yang hebat saya kira, bahkan salah satu dakwah akademik yang mengagumi dan menginspirasikan saya. Masya Allah alaik ustazah.

Wallahu a'lam, moga Allah redha kita semua :)

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...