Duhai wanitaku, jom baiki diri!

"Dia muslimah aktif bepersatuan, cemerlang pelajaran, pidatonya hebat, tapi...apabila bertandang ke rumahnya, indah khabar daripada rupa. Tunggang langgang!

Pakaian kotor bertimbun, bilik bersepah, pinggan cawan di dapur berterabur tak dibasuh, rumah tak kemas, masak pun cincai-cincai je, asal siap katanya...tak senang dibuatnya sang tetamu itu. Di luar dia cukup solehah, tip top kata orang, tapi rupa-rupanya kebersihan dan pengurusan diri, masa serta rumah entah ke mana."

Inikah muslimah yang dicari? Bakal isteri pejuang? Bakal ibu kepada anak-anak comel yang soleh? Bakal pimpinan masyarakat?

Usahlah banyak bercakap hal orang lain, atau biarlah kencang perbincangan sekalipun, tetapi selagi pengurusan di dalam rumah tidak terjaga...hancur rumah tangga bila kahwin nanti.

Semuanya bermula sekarang. Di alam mahasiswi, walaupun dalam kesibukan berprogram dan belajar, adalah latihan untuk masa depan. Bagaimana pengurusan anda sekarang menentukan pengurusan suami dan anak-anak anda akan datang.

Belajarlah bertanggungjawab walaupun sekecil-kecil perkara. Usahakan untuk tidak membebankan orang lain atas kelalaian kita dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai ahli rumah.

Moga Allah memudahkan urusan semua dalam menjadi muslimah yang bukan untuk mendapatkan pandangan mulia manusia semata-mata, tetapi paling penting pandangan di sisi Allah.

Ketahuilah Allah itu indah dan menyukai keindahan. Sama-sama mendidik diri menjadi muslimah cantik, bersih di dalam dan cantik, bersih jua di luar.

..........................................

Coretan lama yang saya tulis ini dan telah pun dikongsi dengan rakan-rakan yang lain, saya catitkan sekali lagi di blog ini sebagai peringatan berterusan sepanjang zaman untuk kita, bahkan untuk diri saya sendiri terutamanya.

Mungkin catatan ini kelihatan agak hiperbola dan mungkin sebahagian berfikir agak sukar untuk mencapai status wanita sempurna, namun, point penting di sini ialah berkaitan sikap. Jika sikap kita masih sama, tiada usaha untuk berubah, maka muslimah hari ini takkan ke mana.

Ini cuma sekadar teguran dan peringatan untuk kebaikan bersama. Saya juga insan lemah yang butuh teguran. Mohon maaf atas keterlanjuran bicara. Moga Allah redha setiap titik perubahan kita.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...