Tempat manakah yang tidak dilihat sesiapa??Seorang mukmin yang cemerlang perlu mempunyai dalam dirinya sifat muraqabatullah yakni mendekatkan diri kepada Allah. Kesungguhan seseorang yang bermuraqabah dengan Allah dapat menjauhkan dirinya daripada perkara yang menyelewengkan imannya.Dalam konteks muraqabah kepada Allah saya ingin membawakan sebuah kisah yang menarik buat anda semua.


Diriwayatkan bahawa ada seorang tuan guru yang mempunyai ramai anak murid. Dalam kalangan anak muridnya ada seorang yang lebih muda daripada yang lain. Ia amat dimuliakan oleh tuan guru tersebut. Murid-murid yang lebih tua tidak puas hati dan berkata kepada tuan guru itu.


"Bagaimana tuan boleh memuliakan dia lebih daripada kami, sedangkan kami lebih tua daripadanya?"


Esoknya, tuan guru itu memberikan muridnya seekor burung beserta sebilah pisau tiap-tiap seorang, termasuklah muridnya yang muda itu. Tuan guru itu segera memberi arahan kepada murid-muridnya.


"Masing-masing sembelih burung tersebut di tempat yang tidak dilihat sesiapa." 


Mereka pun beredar dan membawa pulang burung sembelihan masing-masing. Tetapi, murid yang muda  ini pulang dengan membawa burung yang masih hidup di tangannya. Tuan guru tersebut pun bertanya.


"Mengapa engkau tidak menyembelihnya padahal rakan-rakanmu semuanya telah menyembelih?"


Murid muda itu pun menjawab," Saya tidak menemui tempat di mana saya tidak dilihat oleh sesiapa. Sebab Allah itu ada di mana-mana."


Dengan jawapannya itu rakan-rakannya pun menghargai sifat muraqabahnya kepada Allah. Akhirnya mereka mengaku dan berkata kepada guru mereka.


"Memang layak tuan muliakan dia daripada kami."
*****


"Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya"
(Surah Qaf, 16)


Melalui kisah di atas, sama-samalah kita mengingati diri kita bahawa Allah itu sentiasa dekat dengan hamba-Nya dan Dia mengetahui segala yang berada di langit dan bumi, bahkan apa yang dibisikkan dalam hati kita. Allah berfirman :


Wallahu a'lam

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...