Ramadhan VS Aidilfitri

Haaaaciiim.....bersin la pulak, berhabuk dah rasanya blog lihat fikir amal ni....
Maaf la teman-teman pelawat dan followers yang dikasihi Allah sekalian, kerana agak mengabaikan laman kesayangan ini....Huhuhu....

Apa-apa pun, dah masuk 29 Ramadhan, esok atau lusa dah nak raya. Allahu Akbar!!

Ramadhan pergi, Syawal bakal tiba, bak kata-kata dalam motto sempena majlis sambutan Aidilfitri, "Ramadhan dirindui, Syawal dinanti".

Tak nak cakap banyak kali ni, --dah la tak update, nak cakap banyak-banyak kan-- Cuma sekadar renungan bersama, saya nak ajak diri saya dan anda semua berfikir...  Sejauh manakah amalan yang kita lakukan dan larangan Allah yang kita tinggalkan dalam Ramadhan mampu kita laksanakan juga di bulan-bulan lain??

Fikirkan....

Fikir-fikir lagi....

Okay...stop!!stop...nak beritahu satu benda ni ;

Selalu kita ucapkan dan doakan kepada sanak saudara dan sahabat handai apabila raya tiba :
    تقبل الله منا و منكم من العائدين و الفائزين

Maksudnya, semoga Allah menerima (amalan) kita dan kamu dan semoga menjadi orang yang pulang (kepada fitrah) dan orang yang berjaya.

Tetapi, adakah apabila Aidilfitri tiba, kita mampu kembali kepada fitrah manusia sebagai hamba yakni sebagai orang yang kembali dalam keadaan dosa yang diampunkan ????

Atau adakah kita mampu menjadi orang yang  berjaya yakni orang yang menang pada hari lebaran kerana berjaya melawan nafsu dan bermujahadah di bulan Ramadhan ????

Sama-sama fikirkan...Tak apa....Ramadhan masih berbaki, masih sempat bermujahadah dan memohon keampunan serta meningkatkan amalan. Sekarang ini bukan masa nak panaskan enjin ibadah, tapi pecutan yang paling power. Tapi dalam seronok pecut-pecut, jangan tiba-tiba masuk Syawal, pancit, masuk bulan-bulan lain....mati terus....Nau'uzubillah.

Jadi, kalau nak tahu kita ini tergolong ke tidak dalam golongan yang berjaya dan bertaqwa hasil tarbiyah daripada University of Ramadhan, kita koreksi amalan kita di sebelas bulan yang akan datang. Jika masih sama dan bertambah seperti amalan di bulan Ramadhan, insya Allah, latihan kita semasa di madrasah Ramadhan berhasil.

Saya doakan buat semua, moga kita menjadi hamba yang diampunkan dosa, dirahmati dan diberkati selalu serta menjadi orang yang bertaqwa di sisi Allah SWT, bukan taqwa pada pandangan manusia semata-mata.

Wallahu a'lam...selamat beribadah dan beramal serta salam lebaran....
Maafkan segala silap dan salah...moga Allah redha!!!

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...