Pemimpin jangan pentingkan diri sendiri

Hari itu, sambil-sambil tunggu mata ini mahu terlelap, saya dan beberapa sahabat tetiba mengungkap memori lama semasa berada di zaman sekolah dahulu. Lantas, saya teringat kisah saya semasa menjadi pemimpin di sekolah dahulu. Masa lampau usah diungkit kerana satu saat pun tidak mampu diulang kembali, namun hadang-kadang sesuatu yang lepas akan menjadi lebih baik jika kita mengambil ibrah daripadanya.

Muhasabah sedetik akan amalan kita pula lebih baik daripada beribadah beribu-ribu tahun. Moga kisah lama mampu menjadi pengajaran buat diri ini. Memori lama bertandang....

Mata dah rasa mengantuk sangat dan badan sudah meneghempap katil untuk  sleeping beauty time!! Tapi kedengaran rakan-rakan pimpinan yang turut sebilik masih belum tidur kerana sibuk menguruskan hal-hal anak buah. Hmmm, tak apalah aku tidur dahulu, tugas aku tak berkaitan dengan diorang. Kata hati seolah-olah mengajak untuk jual ikan (selfish).

Namun, lama kelamaan, sampai ke telingaku keluhan rakan-rakan tadi padaku yang selalu tidur awal atas alasanku nak bangun awal, tapi mereka sebenarnya terkilan kerana tak sempat nak mengajak aku untuk turut sama-sama membincangkan perihal anah buah a.k.a budak-budak asrama masa itu. Yelah, pagi dan petang study, malamlah masa untuk lebih fokus beberapa masalah yang kritikal.

Aishhh....tak boleh jadi ni. Walaupun bidang tugas aku tak termasuk dalam bidang tugas mereka, tapi, apabila bahu ini terbeban dengan tanggungjawab sebagai pemimpin, perlu sama-sama memudahkan urusan rakan sepimpinan. Lantas, kesedaran yang dijentik Allah dalam hatiku mendorongku meminta maaf pada rakan-rakan tadi atas sikap penting diriku ini. Janji diikat untuk sama-sama susah senang semasa memimpin.

Itulah masa lampau saya. Namun, rasa bersalah sampai sekarang membelenggu diri kerana tidak bersungguh-sungguh mengambil berat terhadap rakan-rakan pimpinan lain dan soal ahli yang dipimpin juga. Apabila digelar pemimpin, nak tak nak semua aspek perlu dijaga. Aspek ibadah, akademik, akhlak, kualiti kepimpinan dan sebagainya. namun, dalam menjaga reputasi baik sebagai pemimpin, apa yang paling utama ialah menitikberatkan HAL SEKELILING.

Ada pemimpin yang terlalu berusaha agar tak termasuk dalam senarai pemimpin yang 'blacklist' sehinggakan hal insan sekeliling waima perihal ahli pimpinan mahupun rakan-rakan pimpinan yang lain diabaikan hatta hal yang remeh temeh. Pemimpin yang pasif ini seolah-olah berasa di zon selesa apabila sudah mendapat gelaran pemimpin, tapi soal tanggungjawab diabaikan.

Pesanan ini khusus buat diri saya yang terlalu banyak kelemahan. Post ini bukan hendak membuka aib sendiri, tapi untuk membuka ruang muhasabah lebih-lebih lagi golongan pemimpin yang kekadang terleka untuk lebih BUKA MATA da PEKA dengan keadaan sekeliling yang memerlukan penyelesaian. Siapa lagi yang akan memikirkan hal itu kalau bukan si pemimpin.

Sebenarnya, semua antara kita adalah pemimpin, kalau bukan pemimpin yang rasmi namanya di atas sijil, tetapi dia turut memimpin diri, rakan-rakan dan masyarakat sekeliling secara tidak langsung. Oleh sebab itulah, kita semua tidak boleh mementingkan diri dengan 'buat hal sendiri' sahaja kerana isu kita, masalah kita adalah tanggungjawab kita juga.

.: :. Jadilah pemimpin yang sebenar-benarnya, bukan hipokrit semata-mata .: :.

Wallahu a'lam.


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...